"Koulumatematiikka - toistamisen tieteestä
luovaksi löytämisen taiteeksi."
tarina
MERKITYSTEN
MERKITYSTEN pedagogiikka syntyi tarpeeseen. Oppikirja ≠ matematiikka. (lue: on erisuuri kuin) Silti usein oppikirja sanelee mitä ja miten matematiikan oppisisällöt käsitellään. Oppikirja on täynnä kustantajan antamia merkityksiä, joita oppilas tulkitsee. Myös luokassa käytävät oppimiskeskusteluiden esimerkit (merkitykset) ovat usein opettajan valitsemia.
MERKITYSTEN pedagogiikassa oppilas lähestyy opeteltavaa aihetta omista merkityksistään käsin, jolloin uudelle opeteltavalle asialle on hedelmällinen maaperä valmiina.
"Kun oppija puhuu matikkaa,
hän ajattelee matikkaa."
teoria
kielentäminen
Matematiikka ei ole vain laskentoa tai symboliikkaa. Se on ajattelua, tapa nähdä ja selittää asioita. Matematiikka on luovaa - siinä saat toimia, keksiä tarinoita, kirjoittaa ja piirtää upeita värikuvia!
1. Toiminnan avulla oppija pystyy "puhumaan matikkaa", eli tuottamaan luonnollisen kielen merkityksiä toiminnalleen joko puhumalla tai kirjoittamalla.
2. Kun oppija puhuu tai kirjoittaa omalla äidinkielellään, hänen on pakko ajatella.
3. Kun hän ajattelee, hän ymmärtää ja oppii.
4. Kun hän oppii, hän tuntee olevansa hyvä ja innostuu.
Matematiikasta tulee mielekästä - henkilökohtaisesti merkitsevää.
Peli ja leikki
nappulat
Lapset rakastavat värikkäitä nappuloita. Jokaisella luvulla 1-10 on oma värinsä, joiden avulla on helppo puhua luvuista. Jo värit itsessään synnyttävät oppijan mielessä merkityksiä: mansikoita, suklaata, prinsessaväri jne..
PEli
Matematiikka - Toimintaa ja tunnetta
Pelin dynamiikka motivoi toimimaan ja herättää tunteita - voittaminen on keskimäärin mukavampaa kuin häviäminen. Pelaaminen on sosiaalinen tapahtuma, jossa oppijat ovat keskenään vuorovaikutuksessa ja oppivat.
Oppilaan oma toimintamateriaali
kakut - lukumäärä 0-20
Visuaalinen ja helposti lähestyttävä toimintamateriaali luokille 0-2. Lapset rakastavat värejä ja haluavat keksiä eri tapoja muodostaa lukumääriä. Eskarissa aloitettu lukumäärään tutustuminen jatkuu alkuopetuksessa joustavasti ja toiminnan, piirtämisen ja puheen lisäksi oppilaita voidaan auttaa kielentämään ajatuksiaan myös kirjallisesti joko luonnollisella - tai symbolikielellä.
Oppilaan oma toimintamateriaali
kakut (tekijät ja jaollisuus)
Jatkaa luonnollisesti siitä mihin LUKUMÄÄRÄ 0-20 lopetti ja on suunnattu 3:nnesta luokasta ylöspäin. Materiaalissa on kuvattu kaikki luvut 0:sta 100:aan. Tämä mahdollistaa erittäin monipuoliset mahdollisuudet lähestyä eri matematiikan sisältöjä toiminnallisesti. Toiminnan avulla oppilas ohjautuu tuottamaan eri merkityksiä puhumalla ja kirjallisesti. Matematiikka herää eloon ja ja näyttäytyy oppilaalle ymmärrettävänä jatkumona. Eri sisältöalueita on mm. kerto- ja jakolasku, lausekkeen sieventäminen ja laskujärjestys, murtoluvut laskutoimituksineen sekä prosentti.











